A funkció használatához kérem engedélyezze a sütiket!

Pályázatok

Vállalkozás ösztönzése fiatalok körében

 

Keress, számolj, gyarapíts! – Költségvetés és pénzügyi tervezés a mindennapokban

 

Egyesületünk, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület Keress, számolj, gyarapíts! Költségvetés és pénzügyi tervezés a mindennapokban címmel pénzügyi tudatosság tréninget valósított meg 2013. november végén.

A november 28-29-30-án lebonyolított tréning célcsoportját 12 fő debreceni, 14-25 év közötti, jelenleg középfokú vagy felsőfokú intézményben tanuló, hátrányos helyzetű fiatal alkotta. A tréningre jelentkezett fiatalokat az egyetemek különböző karain és a helyi középiskolákban kihelyezett plakátok, szórólapok formájában értük el, illetve az egyesület honlapján is népszerűsítettük a programot.

Helyszínként a HSA Kft. oktatóterme szolgált, amely megfelelően fel volt szerelve a tréning lebonyolításához. A teremben rendelkezésre álltak asztalok, székek, projektor, flip-chart tábla, íróeszköz, törlőeszköz, ruhafogas, szeméttároló és szociális helyiségek.

A tréning lebonyolításáért Meleg Attila László (okleveles közgazdász, tréner, befektetési tanácsadó) volt a felelős, aki fiatal korának és közvetlen természetének, lendületes személyiségének köszönhetően hamar megtalálta a közös hangot a résztvevő fiatalokkal. Trénerünk megfelelő felkészültséggel és tapasztalatokkal mutatta be a pénzügyi folyamatok elméleti hátterét és a járult hozzá a gyakorlati feladatok megvalósításához.

A tréner munkáját az MPME egyik önkéntese segítette. Ő a szervezési munkálatokban, a gyakorlati feladatok lebonyolításában, a Cashflow játék megvalósításában nyújtott segítséget. Három napos aktív munkájáért a 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről 2.§ (3) (i) pontja szerinti előírások figyelembevételével jutalomban részesítettük.

A tréning három napból, napi 8 órából épült fel. Az egész napos program miatt a résztvevők számára szünetekben szendvicseket, üdítőket és pogácsát biztosítottunk. Ezzel a résztvevők kötetlenebb megismerkedését szerettük volna erősíteni, ami a csoport pozitívabb teljesítményére is kihatott. Az Egyesület egyik együttműködő partnere felajánlotta, hogy térítésmentesen biztosítja a három napos rendezvényre a résztvevők ellátását. Ebből kifolyólag a támogatás ellátásra szánt részét nem használtuk fel, és a lehívni kívánt összeg a támogatási szerződésben meghatározott számlaszámra történő visszautalása is megtörtént.

A résztvevők véleménye kikérdezésre került a tréninget megelőzően és követően is. A tréner elmondása szerint a fiatalok nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal fogadták, hogy milyen információkat kaphatnak egy ilyen jellegű tréningen. A jelenlévők többsége nem rendelkezett előzetesen pénzügyi ismeretekkel, de hajtotta őket a kíváncsiság a pénzügyi tervezéssel kapcsolatosan.

A tréning lebonyolítója a három napos képzés során a rövid elméleti ismeretek átadását követően esettanulmányokat, szituációs játékokat, strukturált tapasztalatszerző gyakorlati feladatokat alkalmazott a tudás elmélyítése érdekében. A résztvevők eredményes pénzkezelési és pénzfelosztási módszereket sajátítottak el, a Cashflow játékkal pedig ugyan játékos környezetben, de konkrét és valós döntések, érdekütközések mentén felkészültek a megszerzett ismeretek majdani alkalmazására.

A tréning lezárásakor egy összegző beszélgetés zajlott le. A résztvevők pénzügyi ismeretei bővültek, sokukban felmerült, hogy a mai bizonytalan világban saját vállalkozás beindításában is érdemes gondolkodni.

A program jövőbeli fenntarthatóságát a kéthetente megtartandó fogadóóránkon szeretnénk biztosítani, ahol bárkinek lehetőséget nyújtunk, hogy pénzügyi tervezéssel, vállalkozási ismeretekkel kapcsolatosan tájékozódjon és felmerülő kérdéseire választ kapjon.

Hírlevél feliratkozás

A regisztrációval a MPME Kft. adatvédelmi szabályzatát elfogadom.

Feliratkozás

Kiemelt támogatóink:

KH. jelentések >>
Új széchenyi terv Magyarország megújul Nemzeti Együttműködési Alap Nemezeti Erőforrás Minisztérium Nemezti Család- és Szociálpolitikai Intézet
Svájci hozzájárulás
Európai Unió Európai Struktúrális és Beruházási Alapok