FOGLALKOZTATÁS 2017 – Aktívan a munkaerőpiacon

A Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása (FOGLALKOZTATÁS 2017) lehetőséget adott a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület számára, hogy „Aktívan a munkaerőpiacon” címen hozzájáruljon a munkaerőpiac egyik leghátrányosabb helyzetben lévő csoportjának támogatásához. Az 50 év feletti, megváltozott munkaképességű álláskeresőknek az egészségi állapotuk mellett az életkorukból eredő hátrányokkal is meg kell küzdeniük, amennyiben szeretnének visszalépni az elsődleges munkaerőpiacra. Ezen hátrányok leküzdésének szakszerű támogatása egy komplex szolgáltatási struktúra megtervezését, majd megvalósítását feltételezi.

A megvalósítás Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Hajdú-Bihar, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár Bereg megyére terjedt ki.

Az ügyfélkör elérése rendkívül nehéz feladatot jelentett, ugyanis az 50 év feletti, megváltozott munkaképességű személyek jellemzően nem a tipikus – online – felületeken keresik az elhelyezkedés lehetőségét. A megszólítások, bevonások hatékonyságának érdekében főként saját, korábbi kapcsolatrendszerére számíthatott az Egyesület; egyrész a hatósági oldal – Rehabilitációs Hatóságok, Foglalkoztatási Osztályok – illetve a már korábban látókörbe került megváltozott munkaképességű munkavállalók révén. A program megvalósítása során 29 ügyfél bevonása történt, akik közül mindannyian sikeresen teljesítették az előírt elemeket.

A program lehetőséget adott a szakembereknek, hogy az első interjút követően szabadon határozzák meg a szükséges szolgáltatások típusait, illetve mennyiségeit, amelyet szolgáltatási tervben rögzítettek – a folyamat és az egyén igényeinek megfelelően, több esetben a terv módosítása volt szükséges. A programrésztvevők a folyamat során több szakemberrel is kapcsolatban álltak; a szolgáltatási hely foglalkozási rehabilitációs tanácsadója mellett pszichológussal, illetve coach-csal, amely lehetőséget adott a program személyre szabására. 

A célcsoport sajátosságit figyelembe véve az ügyfelek személyes erősségeinek tudatosítása és megfogalmazása kiemelt jelentőséggel bírt. A karrier coaching szervesen illett abba a munkába, amelynek a gerincét a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások alkották. Az alkalmazott módszerek, eszközök és megközelítések kiválóan és hatékonyan egészítették ki egymást, miközben ügyfeleinket hatékonyan hozzásegítették karriercéljaik meghatározásához, tisztázásához és az adott irányba történő elmozdításához, tovább lépéshez. Jelen szolgáltatás-típus – a pszichológiai tanácsadás mellett – kiemelt jelentőséggel bírt, ugyanis a célcsoport álláskeresési ismereteiben jelentkező hátrányok mellett rendszerint – a rossz tapasztalatok okán – az önbecsülés alulértékelését, a karriercélok nem reális megfogalmazását is kezelni kellett.

A Munkaerőpiacon Maradás Egyesület kiterjedt munkaadói kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amely hozzájárult az elhelyezkedések sikerességéhez, de a megvalósítás során számos új munkáltatói kapcsolat került kialakításra. Jellemzően a megváltozott munkaképességgel szemben még mindig vannak előítéletek, sztereotípiák, bár az igénybe vehető támogatások, illetve az egyre nyitottabb munkaadói szemlélet javít ezeken. A folyamatos munkáltatói kapcsolattartás és állásfeltárás során a munkaadóknak lehetőségük volt előadni, hogy pontosan milyen kvalitásokkal, végzettséggel keresnek munkavállalót, ezért az Egyesület munkatársai ezt összevetve a programrésztvevők céljaival, sikeresen tudták összehozni a munkaerőpiac résztvevőit. A program során 15 ügyfél elhelyezése valósult meg, amelyek közül 11 fő esetében megvalósult a tartós elhelyezkedés.

Az Egyesület a program zárását követően úgy ítéli meg, hogy a FOGLALKOZTATÁS 2017 megvalósítása során sikerült érdemi munkával hozzájárulni a munkaerőpiac egyik leghátrányosabb helyzetű célcsoportjának foglalkozási rehabilitációjához. A célcsoporttal kapcsolatos tapasztalatokat későbbi munkák, projektek során is sikeresen lehet alkalmazni, így az elkezdett modellt lehetséges folytatni.

A program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg.

 

FOGLALKOZTATÁS 2017 – Aktívan a munkaerőpiacon